Zasady zdrowego żywienia dla seniorów

jedzenie-340x160

Seniorzy powinni przede wszystkim zadbać o to, żeby wyeliminować z posiłku zbędne, puste kilokalorie. Niech będzie on lekkostrawny a zarazem pełny w substancje odżywcze. W związku z tym:

  • nie smażymy, tylko gotujemy na parze lub pieczemy w folii;
  • wyrzucamy z naszego menu ciężkie, zawiesiste sosy oraz wszelkie panierki – obciążą one tylko niepotrzebnie nasz układ pokarmowy i sprawią, że będziemy się kiepsko czuli;
  • zastępujemy tłuste mięsa chudymi gatunkami i rybami – dostarczą nam one pełnowartościowego białka, którego potrzebuje nasz organizm;
  • śledź, makrela, łosoś również powinny zagościć na naszych stołach (choć lepiej wybierajmy te niewędzone, niesolone) – są one dobrymi źródłami witaminy D, której często brakuje w naszej diecie;
  • zaprzyjaźnijmy się z warzywami strączkowymi. Mimo, że uważa się je za ciężkostrawne i wzdymające, po odpowiedniej obróbce (moczeniu, gotowaniu, następnie miksowaniu), układ pokarmowy powinien sobie doskonale z nimi poradzić;
  • zadbajmy o odpowiednie spożycie warzyw – nie bójmy się ich. Dostarczą nam mnóstwa witamin, mikroelementów i antyoksydantów, a także pomogą zapobiegać zaparciom;
  • ograniczmy sól – w zamian za to dodawajmy mnóstwo aromatycznych przypraw do naszych potraw.

http://cafesenior.pl/obiad-dla-seniora-co-poleca-dietetyk/

Zapraszamy do lektury

ZOBACZ RÓWNIEŻ WARTO WIEDZIEĆ POLECAMY
Stres i jego skutki Siniaki na ciele. Czy to choroba? Zbadaj znamiona zanim zaświeci słońce
Jak otyłość zmienia się w cukrzycę Co to jest kandydoza? Jak walczyć z nadwagą na emeryturze?
Opadające powieki – czy to tylko problem estetyczny? Andropauza u mężczyzn – objawy i leczenie Siedzący tryb życia – zagrożenia
Co jest dobre na zgagę? Czy chrapanie to choroba? Wiosenny atak kleszczy
Sprawdź również: