Różnice kulinarne między Polską a Niemcami

pexels-nerfee-mirandilla-31866541[1]

Każdy kraj ma charakterystyczne dla niego smaki i potrawy. Dzięki temu poznajemy nie tylko same kulinaria, ale i kulturę jedzenia w innych państwach. Dla osób, które na swoją drogę zawodową wybierają opieką nad osobami starszymi w Niemczech, poznanie tych kulinarnych różnic ma znaczenie.

Opiekunowie seniorów często służą im pomocą nie tylko w czynnościach pielęgnacyjnych, ale i przygotowaniu oraz spożywaniu posiłków. Uwzględniając, że osoby starsze zwykle zmagają się z rozmaitymi schorzeniami przewlekłymi, poznanie niemieckich standardów żywienia jest kluczowe w przygotowaniu odpowiedniego jadłospisu. Czym zatem różni się kuchnia polska od niemieckiej?

Kapusta, ziemniaki, pierogi – co nas łączy, a co dzieli?

W kuchni niemieckiej jest miejsce na danie tłuste, ale i warzywne oraz lekkie. Wszystko zależy od landów. Te położone bliżej Francji lubują się właśnie w warzywach i daniach bliższych klimatom śródziemnomorskim. Z kolei kuchnia bawarska to typowe dania tłuste, więc ciężkie i często zostawiające sporo miejsca na mięsne przysmaki.

To, co łączy obydwie kuchnie, czyli niemiecką i polską, to na pewno ziemniaki, lubiane także przez seniorów. Praca dla opiekunek w Niemczech bardzo często wiąże się z przygotowaniem posiłków dla swoich podopiecznych, a także pomocą w jedzeniu. Warto zatem wiedzieć, gdzie są różnice, a w których smakach jesteśmy ze sobą niczym spokrewnieni.

Ziemniaki w Polsce to jeden z elementów dania głównego. Z tych samych ziemniaków robimy rozmaite sałatki, dodajemy je do klusek i nadzienia do pierogów. W Niemczech zaś ziemniaki pojawiają się nawet obok sałatek i knedli.

Mięsne smaki

W niemieckiej kuchni dumą narodową są kiełbasy i mięsa. Te pierwsze doczekały się ponad 1000 odmian. Kiełbasy są mocnym akcentem także w kuchni polskiej, i to nie tylko jako obowiązkowy element imprezy podczas sezonu grillowego.

Niemcy z mięs wybierają głównie golonkę i sznycel. Na ich talerzach można również spotkać gęsinę, wieprzowinę, kaczkę, dziczyznę, wołowinę i baraninę. Na święta pieczone są kaczki i gęsi nadziewane jabłkami, czyli coś, co w kuchni polskiej i świątecznej jest równie dobrze znane i lubiane.

Słodkości

Kolejny element, który z pewnością łączy kuchnie niemiecką i polską, to słodkości. Niemcy główny posiłek kończą deserem, np. ciastem lub tortem, w tym najbardziej znanym tortem szwarcwaldzkim, którym znany jest także naszym rodakom. Do tego pączki, wypieki z jabłkami, pierniki i marcepan. Flagowe słodycze są zatem tak samo lubiane w obydwu kuchniach.

W kuchni mamy ze sobą zdecydowanie więcej wspólnego niż nam się wydaje!

Sprawdź również: