Zasady zdrowego żywienia dla seniorów

pexels-ella-olsson-16407771[1]

Dobrze zbilansowane posiłki, wartościowa dieta i codzienny jadłospis, który zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki, mają ogromny wpływ na zdrowie. Tyczy się to każdego człowieka, szczególnie seniora.

Znaczenie jedzenia dla zdrowia seniora

Osoby starsze borykają się często z rozmaitymi chorobami przewlekłymi. Leczenie nierzadko wymaga wspomagania farmakologicznego, ale właściwa dieta stanowi 50% sukcesu. Pozwala na bezproblemowe funkcjonowanie każdego dnia, zaspokajanie apetytu i brak odczuwania głodu, a także lepsze radzenie sobie z objawami przewlekłych schorzeń. Jak powinno wyglądać żywienie seniora?

Nie dla pustych kalorii

Seniorzy powinni przede wszystkim zadbać o to, żeby wyeliminować z posiłku zbędne, puste kilokalorie. Niech będzie on lekkostrawny a zarazem pełny w substancje odżywcze. W związku z tym:

  • nie smażymy, tylko gotujemy na parze lub pieczemy w folii;
  • wyrzucamy z naszego menu ciężkie, zawiesiste sosy oraz wszelkie panierki – obciążą one tylko niepotrzebnie nasz układ pokarmowy i sprawią, że będziemy się kiepsko czuli;
  • zastępujemy tłuste mięsa chudymi gatunkami i rybami – dostarczą nam one pełnowartościowego białka, którego potrzebuje nasz organizm;
  • śledź, makrela, łosoś również powinny zagościć na naszych stołach (choć lepiej wybierajmy te niewędzone, niesolone) – są one dobrymi źródłami witaminy D, której często brakuje w naszej diecie;
  • zaprzyjaźnijmy się z warzywami strączkowymi. Mimo, że uważa się je za ciężkostrawne i wzdymające, po odpowiedniej obróbce (moczeniu, gotowaniu, następnie miksowaniu), układ pokarmowy powinien sobie doskonale z nimi poradzić;
  • zadbajmy o odpowiednie spożycie warzyw – nie bójmy się ich. Dostarczą nam mnóstwa witamin, mikroelementów i antyoksydantów, a także pomogą zapobiegać zaparciom;
  • ograniczmy sól – w zamian za to dodawajmy mnóstwo aromatycznych przypraw do naszych potraw.

Diety specjalistyczne

Indywidualne potrzeby oraz stan zdrowia seniora mogą być wskazaniem do stosowania diety specjalistycznej, np. bezglutenowej czy niskotłuszczowej. Każdą tego typu dietę należy jednak bezwzględnie skonsultować z lekarzem, aby mieć pewność, że wpłynie ona korzystnie na zdrowie seniora.

Nieocenioną pomocą w żywieniu seniora będzie również wykwalifikowana opiekunka osób starszych pracująca w Niemczech. Mając doświadczenie w pracy z osobami starszymi, zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami, dbając o codziennie przygotowywane posiłki, a także uwzględniając zalecenia lekarskie, stanie się ważną osobą w życiu seniora.

Nawodnienie

Prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa zdrowia. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie pragnienia, dlatego seniorzy powinni pamiętać o regularnym piciu wody, nawet jeśli nie czują się spragnieni. Zaleca się unikanie napojów zawierających dużo cukru i kofeiny.

Ograniczenie spożycia soli i cukru

Nadmierne spożywanie soli i cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca typu 2 czy otyłość. Seniorzy powinni ograniczać te składniki, wybierając naturalne produkty i unikając przetworzonej żywności.

Spożywanie wystarczającej ilości błonnika

Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Źródłami błonnika są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty oraz orzechy.

Regularność posiłków

Regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu stałego poziomu energii przez cały dzień. Ważne jest, aby nie pomijać żadnych posiłków, szczególnie śniadania, które dostarcza energii na start dnia. Zdrowe żywienie seniorów wymaga świadomego podejścia do wyboru produktów i planowania posiłków. Pamiętając o tych zasadach, można cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem w późniejszych latach życia.

Sprawdź również: