Wraz z wiekiem praca układu trawiennego spowalnia, a to może doprowadzić do częstszych problemów z trawieniem lub wypróżnianiem się przez osoby starsze. Podpowiadamy, co oznacza biegunka dla osoby starszej i jak sobie z nią radzić.
Przyczyny biegunki u osób starszych
U osób starszych coraz więcej przyczyn może wywoływać biegunkę. Jednymi z głównych jest obniżona odporność, przez którą łatwiej dochodzi do infekcji bakteryjnych i wirusowych w obrębie układu pokarmowego i wydalniczego. Z wiekiem organizm wydziela mniej enzymów trawiennych, przez co pojawiają się trudności z trawieniem laktozy i cukrów prostych. Biegunkę u osób starszych mogą wywoływać też słabsza perystaltyka jelit i powikłania związane z cukrzycą.
Jak opiekować osoba starszą z biegunką?
Musisz pamiętać o tym, że biegunka to dolegliwość, która pojawia się nagle i niespodziewanie. Dlatego musisz wiedzieć, jak opiekować się seniorem z biegunką, nawet jeśli wyjeżdżasz tylko na zastępstwo, w czasie którego możliwa jest nawet praca w Niemczech bez języka.
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że największym zagrożeniem przy biegunce jest odwodnienie organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby pilnować tego, by seniorzy uzupełniali płyny. Pamiętaj o tym, żeby ich dopilnować, ponieważ starsze osoby rzadko odczuwają pragnienie.
Przy leczeniu biegunki najlepsze są oczywiście lekarstwa. Większość leków na biegunkę dostępnych jest bez recepty, jednak w przypadku osób starszych warto najpierw skonsultować się z lekarzem.
W czasie biegunki należy też przypilnować osoby starsze, aby dbały o higienę lub pomagać im w czynnościach higienicznych, jeśli nie są w pełni samodzielne. Seniorzy mogą mieć problemy z trzymaniem stolca, dlatego regularna toaleta jest wskazana zawsze, a przy biegunce w szczególności.
Jak powinna wyglądać dieta?
W czasie biegunki osoby starsze muszą zrezygnować z potraw tłustych, ciężkostrawnych i pikantnych. Odstawić należy też pełnoziarniste pieczywo, kasze, rośliny strączkowe, cytrusy, soki owocowe, sypki cukier, gorące napoje i alkohol. W ich jadłospisie powinny za to znaleźć się:
- czerstwy chleb i suchary,
- kleik ryżowy,
- gotowane warzywa i zupy warzywne,
- chłodne herbatki z ziół,
- owocowe powodujące zaparcia, np. jagody, porzeczki, morele,
- duże ilości wody mineralnej.
W razie przeciągających się w czasie objawów biegunki, nie czekaj z zapisaniem podopiecznego do lekarza.