Seniorzy powinni przede wszystkim zadbać o to, żeby wyeliminować z posiłku zbędne, puste kilokalorie. Niech będzie on lekkostrawny a zarazem pełny w substancje odżywcze. W związku z tym:
- nie smażymy, tylko gotujemy na parze lub pieczemy w folii;
- wyrzucamy z naszego menu ciężkie, zawiesiste sosy oraz wszelkie panierki – obciążą one tylko niepotrzebnie nasz układ pokarmowy i sprawią, że będziemy się kiepsko czuli;
- zastępujemy tłuste mięsa chudymi gatunkami i rybami – dostarczą nam one pełnowartościowego białka, którego potrzebuje nasz organizm;
- śledź, makrela, łosoś również powinny zagościć na naszych stołach (choć lepiej wybierajmy te niewędzone, niesolone) – są one dobrymi źródłami witaminy D, której często brakuje w naszej diecie;
- zaprzyjaźnijmy się z warzywami strączkowymi. Mimo, że uważa się je za ciężkostrawne i wzdymające, po odpowiedniej obróbce (moczeniu, gotowaniu, następnie miksowaniu), układ pokarmowy powinien sobie doskonale z nimi poradzić;
- zadbajmy o odpowiednie spożycie warzyw – nie bójmy się ich. Dostarczą nam mnóstwa witamin, mikroelementów i antyoksydantów, a także pomogą zapobiegać zaparciom;
- ograniczmy sól – w zamian za to dodawajmy mnóstwo aromatycznych przypraw do naszych potraw.
http://cafesenior.pl/obiad-
Zapraszamy do lektury